Bugun...


AZERBAYCAN'IN 100.YILDÖNÜMÜ BURSA’DA KUTLANDI
Tarih: 30-01-2019 09:08:25 Güncelleme: 30-01-2019 09:22:25 + -


AZERBAYCAN'IN 100.YILDÖNÜMÜ BURSA’DA KUTLANDI

facebook-paylas
Tarih: 30-01-2019 09:08

AZERBAYCAN'IN 100.YILDÖNÜMÜ BURSA’DA KUTLANDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi'nin ortak işbirliği ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü kutlandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi'nin ortak işbirliğiyle Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü Bursa Merinos AKKM Orhangazi Salonunda “100.Yıl Cumhuriyet Şöleni' kutlaması yapıldı. 
Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından 28 Mayıs 1918'de ilan edilen Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 100. yılı sebebiyle Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi işbirliğiyle '100.Yıl Cumhuriyet Şöleni' gerçekleştirildi. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlenen, Bursa'da yaşayan Azerbaycan kökenli Türk vatandaşları, Iğdırlı, Karslı, Ardahanlı, Bursalıların ve Bursa'da eğitim gören Askeri Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programa Bursa Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş adına Meclis Üyesi Turgay Yel, Azerbaycan Milletvekili Eflatun Amaşov, Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton, Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç, dernek başkanları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. 
Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton, başta Mehmet Emin Resulzade olmak üzere Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucularını minnetle andıklarını ifade etti. Azerbaycan Sovyet baskısı altında 23 ay bağımsızlık yaşamış ve 23 ay sonra Sovyet işgali ile bağımsızlığını yitirmiştir.1918'de kurulan Azerbaycan Devleti Marşı ve Bayrağı günümüze kadar gelen bir emanettir. Azerbaycan 1918'de ileri demokrasiyi uygulayan bir devlettir. 
Handan Askeran Ton; “Bize bu bağımsızlık şölenimizi kutlamada destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a, Bursa Kent Konseyine ve Konsere gelen konser ekibine çok teşekkür ederim” dedi.
Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı 19 Mayıs ile Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ilan edildiği 28 Mayıs tarihlerinin çok önemli olduğunu hatırlattı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı vekili Meclis Üyesi Turgay Yel, Azerbaycan muhaciri bir ailenin 3. kuşak nesli olduğunu söyledi. Çok şanslı bir nesil olduklarını belirten Yel; “Bizler bir millet, iki devletiz. Bir canım Azerbaycan bir canım Türkiye. Allah iki devletimizi de var etsin” dedi.
Azerbaycan Milletvekili Eflatun Amaşov ise, Azerbaycan'dan kucak dolusu selam getirdiğini söyledi. İlk Cumhuriyet ve parlemanto 1918'de Şarkta Türk Dünyasında olmuştur. Eğer Türk ordusu olmasaydı Bakü bugün Başkent olmazdı. Bakü'nün Başkent olmasında Bursalı Türk askerlerimizin de etkisi olmuştur. Bugün Bakü şehitliğinde Bursalı Türk askerleri de vardır. Azerbaycan'ı ilk tanıyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuştur. Azerbaycan'ın olmadığı yerde Türkiye, Türkiye'nin olmadığı yerde Azerbaycan vardır. Herkesin bayramı mübarek olsun” dedi.
Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu Şefi Abdullah Kurbani'nin yönetiminde Ankara Devlet Operası solistleri Esin Talınlı, Şenol Talınlı ve Azerbaycan Halk Sanatçısı Arzu Kurbani, Ankara Devlet Operası Piyanisti Melahat İsmayilova eşliğinde Azerbaycan ezgilerini seslendirdi. Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğu izleyicilerin beğenisini kazanan gösterilerini sundular.





FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER IĞDIR Haberleri

YUKARI