Bugun...



AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

facebook-paylas
Güncelleme: 16-02-2019 09:12:38 Tarih: 16-02-2019 09:08

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev'in yayımladığı bildiride şu sözlere yer verdi; “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin bulunduğu coğrafi bölge tarih boyunca kendisinin daha çok stratejisi ve siyasal önemi ile dikkat çekmiştir. Kadim zamanlardan beri bu diyarın “Doğunun Kapısı” olarak adlandırılması hiçte raslantı değil. Modern zamanımızda ünlü stratejistler yüzyılların zorlu tarihi-politik süzgecinden geçerek günümüze ulaşan bu ifadeyi yine modern devrin gerçekleri açısından değerlendirerek büyük gerçeği bir daha ifade etmektedirler; “Nahçıvan bugün de Doğunun kapısıdır ve onun özerklik kazanması bölgesel öneme sahip politik hadise olmasının yanı sıra mühim stratejik öneme sahip olan bölgenin Azerbaycan`ın dahilinde kalmasına olanak sağlamıştır.” Yani özerklik aynı zamanda ülkemizin arazi bütünlüğünün korunarak muhafaza edilmesi açısından kesin bir amil gibi dikkatleri çekmektedir.
Nahçıvan`ın özerklik konusu XX yüzyılın 20. Yıllarında meydana gelmiş sosyal-politik olayların sonucunda ortaya çıkmıştır. 1918 yılının Mayıs ayında Güney Kafkasyada bağımsız cumhuriyetlerin – Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhuriyetlerinin yaranması, onlar arasında arazi-sınır konularını çözmeyi kaçınılmaz etti. 
“Büyük Ermenistan” yaratmak hülyası ile ortaya atılan Ermenistan Cumhuriyeti Azerbaycan`ın bir sıra tarihi topraklarını- Karabağ`ı, Zengezur`u, Nahçıvan`ı ve başka toprakları kendi arazilerine katmak için açıkca mücadeleye başladı. Bu konuda onlara bir sıra devletler politik, ekonomik ve askeri yardım gösterdi.
Ermeni silahlı kuvvetleri karşısında gereken cephaneye sahip olmayan yerli müslüman ahalisi, Müslüman Milli Şurası, onun başkanları – Cafargulu han, Rahim han, Kalbalı han ve yerli ziyalılar ermeni daşnaklarına karşı mücadele ediyor ve kendilerini savunmak için guruplar yaratıyorlardı. 
Müslüman Milli Şurası bölge güvenliğini temin etmek için 1918 yılının Kasım ayında başkenti Nahçıvan olan Araz-Türk Cumhuriyeti`ni kurdu. 

Araz-Türk Cumhuriyeti`nin kurulması ile bir sıra devlet ve idare edici kurumlar yaratılmış, hükümetin bileşimi şekillendirilmiştir. Hükümetin bileşimi başkandan ve 6 üyeden oluşmaktaydı. Hükümetin başkanı makamına Amir bey NARIMANOV seçilmişti.
Araz-Türk Cumhuriyeti`nin arazisine Nahçıvan ve Şerur-Dereleyez kazaları, Ordubad mahalı, Eçmiadzin kazasının bir hissesi, İrevan Serdarabad, Uluhanlı, Gamerli, Vedibasar ve Mehri bölgeleri dahildi. Genel alanı 8,7 bin km², nüfusu bir milyondan çoktu.Araz-Türk Cumhuriyetinin asli görevi bölgenin güvenliğini ermeni baskınlarından korumak için silahlı guruplar yaratmak ve onların faaliyetini temin etmekti.
Zengezur mahali 1920 yılında Ermenistan`a verildikten sonra Nahçıvan ülkenin asıl arazisinden ayrı düşmüş, ilişki bozulmuştu. Böyle olduğu halde Nahçıvan kaza ve ilçe hukukunda Azerbaycan`ın bünyesinde kalamazdı. Bunun için de Nahçıvan`ın özerklik meselesi gündeme geldi ve bu kaçınılmazdı.
Nahçıvan diyarının nüfusu Azerbaycan`ın bünyesinde özerklik talep etmekteydi. Buna göre de 1921 yılının Ocak ayında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya temsilcilerinin teşebbüsü (girişimleri) ve iştirakı ile gerçekleştirilmiş oy sorgusunda bölge ahalisinin yüzde 90`dan çoğu Nahçıvan diyarının özerk statusu altında Azerbaycan`ın bünyesinde kalmasına oy verdi. Bu, aslında, Nahçıvan`ın gelecek kaderinde önemli rol oynadı.
Nahçıvan`ın Azerbaycan`ın bünyesinde olmasına çalışan milli koministler arasında Behbud ağa ŞAHTAHTİNSKİ`nin özel emeği olmuştur. Onun V. LENİN`e gönderdiyi 1 Mart 1921 tarihli telegramda ve ekinde sunulmuş raporda Nahçıvan, Zengezur, Dağlık Karabağ ahalisinin milli bünyesi ve sayı hakkında bilgi verilmiş, Nahçıvan`ın kaderi ile ilgili teklifler önerilmiştir. O belirtmiştir ki, “Nahçıvan diyarı büyük politik, ekonomik ve stratejik öneme sahiptir... bu diyarın Ermenistana verilmesi halkın kendi kaderini belirleme ilkesi ve Sovyet Azerbaycan`ın hukuklarını bozmaktadır.
1921 yılının Mart ayının 16`da RK(b)P MK politik bürosu Behbud ağa ŞAHTAHTİNSKİ`nin tekliflerini beğenerek,” Azerbaycan`ın bünyesinde Nahçıvan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yaratılması hakkında” karar kabul etti. Aynı gün Rusya ile Türkiye arasında “Dostluk ve Kardeşlik hakkında” Moskova antlaşması imzalandı. Moskova antlaşmasının üçüncü maddesine esasen Nahçıvan vilayeti “Azerbaycan`ın kayyumluğu altında özerk arazi oluyordu, bir şartla ki, Azerbaycan bu kayyumluğu üçüncü bir devlet için tavizde bulunmayacaktır” 1921 yılının Ekim ayının 13`de RSFSC temsilcisinin iştirakı ile Azerbaycan SSC, Ermenistan SSC, Gürcistan SSC ile Türkiye arasında imzalanmış Kars antlaşmasına esasen Nahçıvan`ın arazisi, sınırları daha da kesinleştirildi. Antlaşmada gösterildi ki, Nahçıvan vilayeti bu antlaşmanın beşinci maddesinde ve üçüncü ekinde tespit edilmiş sınırlarda Azerbaycan`ın himayesi altında özerk arazi teşkil etmektedir.
Böylece, Moskova ve Kars uluslararsı antlaşmaları ile RSFSC, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan Nahçıvan`ı Azerbaycan`ın bünyesinde özerk kurum gibi tanıdı ve ona uluslararsı hukuki teminat verdi.
Nahçıvan`a özerklik statüsü 1921 yılında verilese de, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin kurulmasına kadar üç yıl zaman lazım oldu. Hatta 1923 yılında Naçıvan`ın Özerk Cumhuriyet statüsü küçültülerek özerk diyara dönüştü. Fakat özerk diyar devri uzun sürmedi. 1923 yılının Aralık ayında Nahçıvan diyarı Nahçıvan Cumhuriyetine dönüştü. 9 Şubat 1924 yılında Azerbaycan MİK Nahçıvan SSC-nin kurulması hakkında karar kabul etdi.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin kurulması Azerbaycan`ın politik tarihinin mühim önemli hadisesidir. 30 Eylül 1990 yılında Azerbaycan ve Nahçıvan parlamentolarında gerçekleştirilen seçimlerde her iki hukuki kurumun millet vekili, 3 Eylül 1991 yılında ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisinin Başkanı seçilen Umummilli lider Haydar ALİYEV diyordu ki, “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın kurulması Azerbaycan halkının oldukca karmaşık bir politik ortamda elde ettiği büyük tarihi zaferdir.”
Kararlı ve akıllı devlet başkanı gibi Haydar ALİYEV Nahçıvan`ı blokajdan kurtarmak için 1992 yılının Mart ve Ağustos aylarında Türkiye ve İran`a ziyaretler etmiş, onlarla antlaşmalar bağlamış, özellikle Türkiye başkanları ile Kars antlaşmasını ve onun şartlarını tartışma konusuna dönüştürmekle uluslararası alemin dikkatini ona çekmişti.12 Kasım 1995 yılında halkın oyuyla kabul edilmiş bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti`nın ilk Anayasası Nahçıvan`ın özerklik statüsünü hukuki açıdan güçlendirdi. 1998 yılının 29 Aralık tarihinde ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Anayasası kabul edildi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın Anayasasının ilk maddesinde belirtildi ki, “Nahçıvan özerk devleti Azerbaycan Cumhuriyeti`nın bünyesinde demokratik, hukuki, laik Özerk Cumhuriyettir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın statüsünü Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Anayasası, 16 Mart 1921 yılı Moskova ve 13 Ekim 1921 yılı Kars uluslararası antlaşmalar ile belirlemektedir.”
Bu gün bir çok Avrupa politikacıları Nahçıvan`ın özerkliğini uluslararası benzersiz bir model, hukuki, politik ve tarihi açıdan bir fenomen gibi değerlendirmektedir.
Nahçıvan`ın Özerkliği dahili mezuatın (yasama) yanı sıra aynı zamanda uluslararası mukavelelerle tespit edilmiştir. Bu faktör dünyadaki çok az özerk kurumların statüsünde yansıtılmaktadır.
Avrupa'nın analoji kurumlarından Gürcistan`ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti ve Finlandiya`ya mahsus Alanda adaları uluslararası mukavele ile kurulsa da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin statüsü, buradaki özerkliğin politik yetkileri yukarıda belirtilen her iki özerk kurumdan farklı olmaktadır.
Nahçıvan ile aynı uluslararası mukavele ile özerk kurum şeklinde teşkil edilen Acaristan`ın politik yetkileri sınırlıdır ve daha çok idari-ekonomik yetkilere aittir. Birinci Dünya savaşından sonra Milletler Cemiyeti tarafından kurulan Aland adalarındaki özerklik ise devlet statüsüne sahip değildir. Her iki özerk kurumdan farklı olarak, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin politik yetkilere sahip özerk devlet statüsünde faaliyet göstermesi, bu statüsün değiştirilmesi (geri çağırılması) prosedürünün mevcut olmaması ve özerkliğin hem milli, hem de uluslararası mukavelelerle belirlenmesinin anayasal düzeyde yer alması Nahçıvan`ın özerkliğini farklı kılan asıl faktörlerdendir.
Nahçıvan özerkliği iç yasama, bağımsız bütçe siyaseti sayesinde, özerkliğin merkezi hakimiyetle alakalar mekanizmasının ister politik, isterse de hukuki açıdan iyi anlamda hiçbir yerde tekrarlanmayan özelliklere sahiptir. Laik devlet olan Azerbaycan`ın bünyesinde özerk devletin, Cumhurbaşkanı üsul-yönetimi olan bir devletin bünyesinde parlamentar Cumhuriyetin mevcut olması da bu özelliklerden biridir.
En önemlisi ise bütün bu özellikler ve kendine özgülükler burada mükemmel politik-hukuki mekanizmaların teşekkül bulmasına getirmektedir. Nahçıvan özerkliğinin bu özellikleri Avrupa'nın çeşitli devletlerarası organizasyonları tarafından da defalarca belirtilmesi hiçte rastlantı değildir. Son yıllar Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Güney Kafkasya ülkeleri için gelişim modeli hesap edilen Azerbaycan Cumhuriyeti`nin parlayan yıldızı olarak adlandırılması da bu bağlamda rastlantı olmamaktadır.
Bağımsızlık yıllarında zorluklarla karşılaşan, ermeni baskınları ile yüzleşen Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ulu önder Haydar ALİYEV`in liderliği ile korunmuş ve gelişimi temin edilmiştir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin anayasasına istinaden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nde devlet hakimiyeti hakimiyetlerin bölünmesi ilkesi ile teşkil edilmiştir. 
Kanun verici hakimiyetini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Ali Meclisi, icra hakimiyetini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Bakanlar Kabinesi, mahkeme hakimiyetini ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin mahkemeleri hayata geçirmektedir. Özerk cumhuriyetin ali vazifeli şahsı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi`nin başkanıdır. 1995, 2000, 2005, 2010, 2015 yıllarda Sayın Vasif TALIBOV Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi`nin Başkanı seçilmiş ve bu süre zarfında Haydar ALİYEV politik yolunu büyük başarıyla devam ettirmiştir” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER IĞDIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 38 33 2 3 92 26 102 +66
2 Fenerbahçe 38 31 1 6 99 31 99 +68
3 Trabzonspor 38 21 13 4 69 50 67 +19
4 Başakşehir FK 38 18 13 7 57 43 61 +14
5 Kasımpaşa 38 16 14 8 62 65 56 -3
6 Beşiktaş 38 16 14 8 52 47 56 +5
7 Sivasspor 38 14 12 12 47 54 54 -7
8 Alanyaspor 38 12 10 16 53 50 52 +3
9 Çaykur Rizespor 38 14 16 8 48 58 50 -10
10 Antalyaspor 38 12 13 13 44 49 49 -5
11 Gaziantep FK 38 12 18 8 50 57 44 -7
12 Adana Demirspor 38 10 14 14 54 61 44 -7
13 Samsunspor 38 11 17 10 42 52 43 -10
14 Kayserispor 38 11 15 12 44 57 42 -13
15 Hatayspor 38 9 15 14 45 52 41 -7
16 Konyaspor 38 9 15 14 40 53 41 -13
17 MKE Ankaragücü 38 8 14 16 46 52 40 -6
18 Fatih Karagümrük 38 10 18 10 49 52 40 -3
19 Pendikspor 38 9 19 10 42 73 37 -31
20 İstanbulspor 38 4 27 7 27 80 16 -53
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 34 24 7 3 77 31 75 +46
2 Göztepe 34 21 6 7 60 20 70 +40
3 Sakaryaspor 34 17 8 9 50 35 60 +15
4 Bodrumspor 34 15 7 12 43 22 57 +21
5 Çorum FK 34 16 10 8 55 36 56 +19
6 Kocaelispor 34 16 11 7 48 41 55 +7
7 Boluspor 34 15 11 8 33 35 53 -2
8 Gençlerbirliği 34 13 9 12 39 33 51 +6
9 Bandırmaspor 34 13 10 11 49 32 50 +17
10 Erzurumspor FK 34 12 11 11 30 34 44 -4
11 Ümraniyespor 34 12 15 7 40 47 43 -7
12 Manisa FK 34 9 12 13 40 40 40 0
13 Keçiörengücü 34 10 14 10 34 43 40 -9
14 Adanaspor 34 11 17 6 28 45 39 -17
15 Şanlıurfaspor 34 9 14 11 32 37 38 -5
16 Tuzlaspor 34 9 14 11 35 47 38 -12
17 Altay 34 5 25 4 16 76 10 -60
18 Giresunspor 34 2 28 4 16 71 7 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 36 26 5 5 83 29 83 +54
2 Van Spor FK 36 24 6 6 63 37 75 +26
3 Bucaspor 1928 36 21 5 10 54 25 73 +29
4 1461 Trabzon FK 36 21 6 9 71 39 72 +32
5 Ankaraspor 36 15 8 13 45 35 58 +10
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 36 16 10 10 50 36 58 +14
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 36 15 14 7 47 38 52 +9
8 Karacabey Belediye Spor 36 13 11 12 43 37 51 +6
9 Ankara Demirspor 36 15 16 5 43 46 50 -3
10 Diyarbekir Spor 36 12 15 9 39 41 45 -2
11 Kırklarelispor 36 11 14 11 33 41 44 -8
12 Altınordu 36 10 13 13 45 39 43 +6
13 Hes İlaç Afyonspor 36 10 14 12 25 38 42 -13
14 Serik Belediyespor 36 10 16 10 29 45 40 -16
15 Nazilli Belediyespor 36 11 16 9 38 57 39 -19
16 Zonguldak Kömürspor 36 11 17 8 41 57 38 -16
17 Kırşehir Futbol SK 36 5 23 8 38 76 23 -38
18 Bursaspor 36 6 22 8 28 64 23 -36
19 Adıyaman FK 36 4 25 7 28 63 19 -35
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 28 22 2 4 67 18 70 +49
2 Aliağa Futbol A.Ş. 28 19 0 9 60 18 66 +42
3 Ayvalıkgücü Belediyespor 28 15 6 7 40 25 52 +15
4 52 Orduspor FK 28 14 7 7 40 28 49 +12
5 İnegöl Kafkas GK 28 13 7 8 37 30 47 +7
6 Edirnespor 28 13 10 5 45 28 44 +17
7 Mardin 1969 Spor 28 12 11 5 40 34 41 +6
8 K.Çekmece Sinopspor 28 10 10 8 41 31 38 +10
9 Karabük İdmanyurdu Spor 28 10 13 5 27 44 35 -17
10 Artvin Hopaspor 28 9 12 7 33 29 34 +4
11 Talasgücü Belediyespor 28 10 14 4 34 45 34 -11
12 Kırıkkalegücü FK 28 8 15 5 31 42 29 -11
13 Gümüşhanespor 28 4 14 10 25 49 22 -24
14 Malatya Arguvanspor 28 3 21 4 21 57 13 -36
15 Tarsus İdman Yurdu 28 2 22 4 20 83 10 -63
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/08/2024 Eyüpspor vs Bodrum FK
 19/08/2024 Hatayspor vs Kasımpaşa
 23/08/2024 Alanyaspor vs Göztepe
 24/08/2024 Sivasspor vs Eyüpspor
 24/08/2024 Bodrum FK vs Konyaspor
 25/08/2024 Kasımpaşa vs Adana Demirspor
 25/08/2024 Antalyaspor vs Hatayspor
 25/08/2024 Çaykur Rizespor vs Fenerbahçe
 30/08/2024 Fenerbahçe vs Alanyaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 19/08/2024 Amed SK vs İstanbulspor
 23/08/2024 Kocaelispor vs Erzurumspor FK
 24/08/2024 Iğdır FK vs Gençlerbirliği
 24/08/2024 Fatih Karagümrük vs Manisa FK
 24/08/2024 Boluspor vs Esenler Erokspor
 24/08/2024 MKE Ankaragücü vs Ümraniyespor
 25/08/2024 Bandırmaspor vs Çorum FK
 25/08/2024 Sakaryaspor vs Amed SK
 25/08/2024 Adanaspor vs Pendikspor
 25/08/2024 Yeni Malatyaspor vs Keçiörengücü
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 31/08/2024 Sarıyer vs Hes İlaç Afyonspor
 01/09/2024 Karaköprü Belediyespor vs Kırklarelispor
 01/09/2024 1461 Trabzon FK vs Isparta 32 Spor
 01/09/2024 İskenderunspor A.Ş. vs Tuzlaspor
 01/09/2024 Altınordu vs İnegölspor
 01/09/2024 Adana 01 Futbol Kulübü vs Kepezspor FAŞ
 01/09/2024 Altay vs 24Erzincanspor
 01/09/2024 Batman Petrolspor vs Sincan Belediyesi Ankaraspor
 01/09/2024 Fethiyespor vs GMG Kastamonuspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 07/09/2024 Artvin Hopaspor vs 23 Elazığ Futbol Kulübü
 07/09/2024 Muş 1984 Muşspor vs Kahramanmaraşspor
 07/09/2024 Düzcespor vs Bursaspor
 07/09/2024 Karşıyaka vs Kırşehir Futbol SK
 08/09/2024 Tokat Bld Plevnespor vs Belediye Kütahyaspor
 08/09/2024 Anadolu Üniversitesi vs Kuşadasıspor
 08/09/2024 Ergene Velimeşe vs Silifke Belediye Spor
 08/09/2024 Bornova 1877 vs Bulvarspor
resmi ilanlar

web sitemizi nasıl bulduz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI