Bugun...



AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

facebook-paylas
Güncelleme: 16-02-2019 09:12:38 Tarih: 16-02-2019 09:08

AZERBAYCAN KARS BAŞKONSOLOSLUĞUNDAN,NAHÇIVAN ÖZERK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN YILDÖNÜMÜ MESAJI

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev'in yayımladığı bildiride şu sözlere yer verdi; “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin bulunduğu coğrafi bölge tarih boyunca kendisinin daha çok stratejisi ve siyasal önemi ile dikkat çekmiştir. Kadim zamanlardan beri bu diyarın “Doğunun Kapısı” olarak adlandırılması hiçte raslantı değil. Modern zamanımızda ünlü stratejistler yüzyılların zorlu tarihi-politik süzgecinden geçerek günümüze ulaşan bu ifadeyi yine modern devrin gerçekleri açısından değerlendirerek büyük gerçeği bir daha ifade etmektedirler; “Nahçıvan bugün de Doğunun kapısıdır ve onun özerklik kazanması bölgesel öneme sahip politik hadise olmasının yanı sıra mühim stratejik öneme sahip olan bölgenin Azerbaycan`ın dahilinde kalmasına olanak sağlamıştır.” Yani özerklik aynı zamanda ülkemizin arazi bütünlüğünün korunarak muhafaza edilmesi açısından kesin bir amil gibi dikkatleri çekmektedir.
Nahçıvan`ın özerklik konusu XX yüzyılın 20. Yıllarında meydana gelmiş sosyal-politik olayların sonucunda ortaya çıkmıştır. 1918 yılının Mayıs ayında Güney Kafkasyada bağımsız cumhuriyetlerin – Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhuriyetlerinin yaranması, onlar arasında arazi-sınır konularını çözmeyi kaçınılmaz etti. 
“Büyük Ermenistan” yaratmak hülyası ile ortaya atılan Ermenistan Cumhuriyeti Azerbaycan`ın bir sıra tarihi topraklarını- Karabağ`ı, Zengezur`u, Nahçıvan`ı ve başka toprakları kendi arazilerine katmak için açıkca mücadeleye başladı. Bu konuda onlara bir sıra devletler politik, ekonomik ve askeri yardım gösterdi.
Ermeni silahlı kuvvetleri karşısında gereken cephaneye sahip olmayan yerli müslüman ahalisi, Müslüman Milli Şurası, onun başkanları – Cafargulu han, Rahim han, Kalbalı han ve yerli ziyalılar ermeni daşnaklarına karşı mücadele ediyor ve kendilerini savunmak için guruplar yaratıyorlardı. 
Müslüman Milli Şurası bölge güvenliğini temin etmek için 1918 yılının Kasım ayında başkenti Nahçıvan olan Araz-Türk Cumhuriyeti`ni kurdu. 

Araz-Türk Cumhuriyeti`nin kurulması ile bir sıra devlet ve idare edici kurumlar yaratılmış, hükümetin bileşimi şekillendirilmiştir. Hükümetin bileşimi başkandan ve 6 üyeden oluşmaktaydı. Hükümetin başkanı makamına Amir bey NARIMANOV seçilmişti.
Araz-Türk Cumhuriyeti`nin arazisine Nahçıvan ve Şerur-Dereleyez kazaları, Ordubad mahalı, Eçmiadzin kazasının bir hissesi, İrevan Serdarabad, Uluhanlı, Gamerli, Vedibasar ve Mehri bölgeleri dahildi. Genel alanı 8,7 bin km², nüfusu bir milyondan çoktu.Araz-Türk Cumhuriyetinin asli görevi bölgenin güvenliğini ermeni baskınlarından korumak için silahlı guruplar yaratmak ve onların faaliyetini temin etmekti.
Zengezur mahali 1920 yılında Ermenistan`a verildikten sonra Nahçıvan ülkenin asıl arazisinden ayrı düşmüş, ilişki bozulmuştu. Böyle olduğu halde Nahçıvan kaza ve ilçe hukukunda Azerbaycan`ın bünyesinde kalamazdı. Bunun için de Nahçıvan`ın özerklik meselesi gündeme geldi ve bu kaçınılmazdı.
Nahçıvan diyarının nüfusu Azerbaycan`ın bünyesinde özerklik talep etmekteydi. Buna göre de 1921 yılının Ocak ayında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya temsilcilerinin teşebbüsü (girişimleri) ve iştirakı ile gerçekleştirilmiş oy sorgusunda bölge ahalisinin yüzde 90`dan çoğu Nahçıvan diyarının özerk statusu altında Azerbaycan`ın bünyesinde kalmasına oy verdi. Bu, aslında, Nahçıvan`ın gelecek kaderinde önemli rol oynadı.
Nahçıvan`ın Azerbaycan`ın bünyesinde olmasına çalışan milli koministler arasında Behbud ağa ŞAHTAHTİNSKİ`nin özel emeği olmuştur. Onun V. LENİN`e gönderdiyi 1 Mart 1921 tarihli telegramda ve ekinde sunulmuş raporda Nahçıvan, Zengezur, Dağlık Karabağ ahalisinin milli bünyesi ve sayı hakkında bilgi verilmiş, Nahçıvan`ın kaderi ile ilgili teklifler önerilmiştir. O belirtmiştir ki, “Nahçıvan diyarı büyük politik, ekonomik ve stratejik öneme sahiptir... bu diyarın Ermenistana verilmesi halkın kendi kaderini belirleme ilkesi ve Sovyet Azerbaycan`ın hukuklarını bozmaktadır.
1921 yılının Mart ayının 16`da RK(b)P MK politik bürosu Behbud ağa ŞAHTAHTİNSKİ`nin tekliflerini beğenerek,” Azerbaycan`ın bünyesinde Nahçıvan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yaratılması hakkında” karar kabul etti. Aynı gün Rusya ile Türkiye arasında “Dostluk ve Kardeşlik hakkında” Moskova antlaşması imzalandı. Moskova antlaşmasının üçüncü maddesine esasen Nahçıvan vilayeti “Azerbaycan`ın kayyumluğu altında özerk arazi oluyordu, bir şartla ki, Azerbaycan bu kayyumluğu üçüncü bir devlet için tavizde bulunmayacaktır” 1921 yılının Ekim ayının 13`de RSFSC temsilcisinin iştirakı ile Azerbaycan SSC, Ermenistan SSC, Gürcistan SSC ile Türkiye arasında imzalanmış Kars antlaşmasına esasen Nahçıvan`ın arazisi, sınırları daha da kesinleştirildi. Antlaşmada gösterildi ki, Nahçıvan vilayeti bu antlaşmanın beşinci maddesinde ve üçüncü ekinde tespit edilmiş sınırlarda Azerbaycan`ın himayesi altında özerk arazi teşkil etmektedir.
Böylece, Moskova ve Kars uluslararsı antlaşmaları ile RSFSC, Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan Nahçıvan`ı Azerbaycan`ın bünyesinde özerk kurum gibi tanıdı ve ona uluslararsı hukuki teminat verdi.
Nahçıvan`a özerklik statüsü 1921 yılında verilese de, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin kurulmasına kadar üç yıl zaman lazım oldu. Hatta 1923 yılında Naçıvan`ın Özerk Cumhuriyet statüsü küçültülerek özerk diyara dönüştü. Fakat özerk diyar devri uzun sürmedi. 1923 yılının Aralık ayında Nahçıvan diyarı Nahçıvan Cumhuriyetine dönüştü. 9 Şubat 1924 yılında Azerbaycan MİK Nahçıvan SSC-nin kurulması hakkında karar kabul etdi.
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin kurulması Azerbaycan`ın politik tarihinin mühim önemli hadisesidir. 30 Eylül 1990 yılında Azerbaycan ve Nahçıvan parlamentolarında gerçekleştirilen seçimlerde her iki hukuki kurumun millet vekili, 3 Eylül 1991 yılında ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisinin Başkanı seçilen Umummilli lider Haydar ALİYEV diyordu ki, “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın kurulması Azerbaycan halkının oldukca karmaşık bir politik ortamda elde ettiği büyük tarihi zaferdir.”
Kararlı ve akıllı devlet başkanı gibi Haydar ALİYEV Nahçıvan`ı blokajdan kurtarmak için 1992 yılının Mart ve Ağustos aylarında Türkiye ve İran`a ziyaretler etmiş, onlarla antlaşmalar bağlamış, özellikle Türkiye başkanları ile Kars antlaşmasını ve onun şartlarını tartışma konusuna dönüştürmekle uluslararası alemin dikkatini ona çekmişti.12 Kasım 1995 yılında halkın oyuyla kabul edilmiş bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti`nın ilk Anayasası Nahçıvan`ın özerklik statüsünü hukuki açıdan güçlendirdi. 1998 yılının 29 Aralık tarihinde ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Anayasası kabul edildi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın Anayasasının ilk maddesinde belirtildi ki, “Nahçıvan özerk devleti Azerbaycan Cumhuriyeti`nın bünyesinde demokratik, hukuki, laik Özerk Cumhuriyettir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nın statüsünü Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Anayasası, 16 Mart 1921 yılı Moskova ve 13 Ekim 1921 yılı Kars uluslararası antlaşmalar ile belirlemektedir.”
Bu gün bir çok Avrupa politikacıları Nahçıvan`ın özerkliğini uluslararası benzersiz bir model, hukuki, politik ve tarihi açıdan bir fenomen gibi değerlendirmektedir.
Nahçıvan`ın Özerkliği dahili mezuatın (yasama) yanı sıra aynı zamanda uluslararası mukavelelerle tespit edilmiştir. Bu faktör dünyadaki çok az özerk kurumların statüsünde yansıtılmaktadır.
Avrupa'nın analoji kurumlarından Gürcistan`ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti ve Finlandiya`ya mahsus Alanda adaları uluslararası mukavele ile kurulsa da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin statüsü, buradaki özerkliğin politik yetkileri yukarıda belirtilen her iki özerk kurumdan farklı olmaktadır.
Nahçıvan ile aynı uluslararası mukavele ile özerk kurum şeklinde teşkil edilen Acaristan`ın politik yetkileri sınırlıdır ve daha çok idari-ekonomik yetkilere aittir. Birinci Dünya savaşından sonra Milletler Cemiyeti tarafından kurulan Aland adalarındaki özerklik ise devlet statüsüne sahip değildir. Her iki özerk kurumdan farklı olarak, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin politik yetkilere sahip özerk devlet statüsünde faaliyet göstermesi, bu statüsün değiştirilmesi (geri çağırılması) prosedürünün mevcut olmaması ve özerkliğin hem milli, hem de uluslararası mukavelelerle belirlenmesinin anayasal düzeyde yer alması Nahçıvan`ın özerkliğini farklı kılan asıl faktörlerdendir.
Nahçıvan özerkliği iç yasama, bağımsız bütçe siyaseti sayesinde, özerkliğin merkezi hakimiyetle alakalar mekanizmasının ister politik, isterse de hukuki açıdan iyi anlamda hiçbir yerde tekrarlanmayan özelliklere sahiptir. Laik devlet olan Azerbaycan`ın bünyesinde özerk devletin, Cumhurbaşkanı üsul-yönetimi olan bir devletin bünyesinde parlamentar Cumhuriyetin mevcut olması da bu özelliklerden biridir.
En önemlisi ise bütün bu özellikler ve kendine özgülükler burada mükemmel politik-hukuki mekanizmaların teşekkül bulmasına getirmektedir. Nahçıvan özerkliğinin bu özellikleri Avrupa'nın çeşitli devletlerarası organizasyonları tarafından da defalarca belirtilmesi hiçte rastlantı değildir. Son yıllar Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Güney Kafkasya ülkeleri için gelişim modeli hesap edilen Azerbaycan Cumhuriyeti`nin parlayan yıldızı olarak adlandırılması da bu bağlamda rastlantı olmamaktadır.
Bağımsızlık yıllarında zorluklarla karşılaşan, ermeni baskınları ile yüzleşen Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ulu önder Haydar ALİYEV`in liderliği ile korunmuş ve gelişimi temin edilmiştir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin anayasasına istinaden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nde devlet hakimiyeti hakimiyetlerin bölünmesi ilkesi ile teşkil edilmiştir. 
Kanun verici hakimiyetini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Ali Meclisi, icra hakimiyetini Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin Bakanlar Kabinesi, mahkeme hakimiyetini ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti`nin mahkemeleri hayata geçirmektedir. Özerk cumhuriyetin ali vazifeli şahsı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi`nin başkanıdır. 1995, 2000, 2005, 2010, 2015 yıllarda Sayın Vasif TALIBOV Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi`nin Başkanı seçilmiş ve bu süre zarfında Haydar ALİYEV politik yolunu büyük başarıyla devam ettirmiştir” dedi.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER IĞDIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 31 27 1 3 69 20 84 +49
2 Fenerbahçe 31 26 1 4 83 27 82 +56
3 Trabzonspor 31 16 11 4 54 41 52 +13
4 Beşiktaş 31 14 12 5 41 37 47 +4
5 Kasımpaşa 31 13 11 7 55 55 46 0
6 Çaykur Rizespor 31 13 12 6 40 47 45 -7
7 Başakşehir FK 31 12 12 7 39 36 43 +3
8 Antalyaspor 31 10 9 12 36 34 42 +2
9 Alanyaspor 31 10 9 12 41 42 42 -1
10 Sivasspor 31 10 10 11 37 43 41 -6
11 Adana Demirspor 31 9 10 12 48 43 39 +5
12 Samsunspor 31 10 14 7 35 41 37 -6
13 Kayserispor 31 10 12 9 36 45 36 -9
14 MKE Ankaragücü 31 7 11 13 37 40 34 -3
15 Hatayspor 31 7 12 12 36 41 33 -5
16 Konyaspor 31 7 12 12 32 45 33 -13
17 Gaziantep FK 31 8 16 7 34 47 31 -13
18 Fatih Karagümrük 31 7 15 9 34 39 30 -5
19 Pendikspor 31 7 15 9 34 61 30 -27
20 İstanbulspor 31 3 21 7 22 59 13 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 29 22 6 1 68 25 67 +43
2 Göztepe 28 17 6 5 47 18 56 +29
3 Sakaryaspor 29 14 7 8 43 30 50 +13
4 Çorum FK 29 14 8 7 47 30 49 +17
5 Kocaelispor 29 14 8 7 43 34 49 +9
6 Bodrumspor 29 13 7 9 36 19 48 +17
7 Bandırmaspor 29 12 8 9 44 25 45 +19
8 Gençlerbirliği 29 11 7 11 34 28 44 +6
9 Boluspor 29 12 10 7 27 32 43 -5
10 Erzurumspor FK 28 11 7 10 28 22 40 +6
11 Ümraniyespor 29 9 13 7 33 41 34 -8
12 Şanlıurfaspor 29 8 12 9 26 30 33 -4
13 Keçiörengücü 29 8 12 9 25 35 33 -10
14 Manisa FK 29 7 11 11 34 35 32 -1
15 Adanaspor 29 9 16 4 23 41 31 -18
16 Tuzlaspor 28 7 14 7 27 44 28 -17
17 Altay 29 5 21 3 13 65 15 -52
18 Giresunspor 28 2 22 4 13 57 7 -44
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 32 22 5 5 69 27 71 +42
2 Bucaspor 1928 32 20 3 9 50 19 69 +31
3 Van Spor FK 31 20 5 6 51 31 66 +20
4 1461 Trabzon FK 32 18 6 8 59 33 62 +26
5 Ankaraspor 32 15 6 11 40 26 56 +14
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 32 15 7 10 43 27 55 +16
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 32 13 13 6 40 32 45 +8
8 Karacabey Belediye Spor 32 11 10 11 33 30 44 +3
9 Ankara Demirspor 32 13 14 5 35 34 44 +1
10 Diyarbekir Spor 32 11 13 8 33 33 41 0
11 Kırklarelispor 33 10 13 10 26 35 40 -9
12 Altınordu 32 9 12 11 37 32 38 +5
13 Nazilli Belediyespor 33 11 14 8 37 50 38 -13
14 Serik Belediyespor 32 9 13 10 28 34 37 -6
15 Hes İlaç Afyonspor 32 8 13 11 18 34 35 -16
16 Zonguldak Kömürspor 32 8 16 8 31 52 29 -21
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 32 5 19 8 23 54 20 -31
19 Adıyaman FK 32 3 23 6 21 55 15 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 25 20 1 4 60 13 64 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 26 18 0 8 53 14 62 +39
3 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 25 12 6 7 32 22 43 +10
5 İnegöl Kafkas GK 25 11 6 8 27 24 41 +3
6 Edirnespor 25 12 9 4 39 24 40 +15
7 Mardin 1969 Spor 25 11 10 4 35 30 37 +5
8 K.Çekmece Sinopspor 26 10 10 6 36 26 36 +10
9 Artvin Hopaspor 25 9 9 7 32 24 34 +8
10 Karabük İdmanyurdu Spor 25 9 12 4 22 38 31 -16
11 Talasgücü Belediyespor 25 8 14 3 26 39 27 -13
12 Kırıkkalegücü FK 25 7 13 5 24 31 26 -7
13 Gümüşhanespor 25 4 12 9 21 41 21 -20
14 Malatya Arguvanspor 25 2 19 4 12 46 10 -34
15 Tarsus İdman Yurdu 25 2 20 3 16 74 9 -58
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/04/2024 Trabzonspor vs Sivasspor
 13/04/2024 Kasımpaşa vs Konyaspor
 13/04/2024 MKE Ankaragücü vs Gaziantep FK
 13/04/2024 Adana Demirspor vs Kayserispor
 13/04/2024 Beşiktaş vs Samsunspor
 14/04/2024 Pendikspor vs Başakşehir FK
 14/04/2024 Çaykur Rizespor vs Antalyaspor
 14/04/2024 Hatayspor vs İstanbulspor
 14/04/2024 Fatih Karagümrük vs Fenerbahçe
 15/04/2024 Alanyaspor vs Galatasaray
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 08/04/2024 Giresunspor vs Tuzlaspor
 08/04/2024 Göztepe vs Erzurumspor FK
 12/04/2024 Manisa FK vs Eyüpspor
 13/04/2024 Keçiörengücü vs Gençlerbirliği
 13/04/2024 Boluspor vs Ümraniyespor
 13/04/2024 Altay vs Çorum FK
 14/04/2024 Tuzlaspor vs Göztepe
 14/04/2024 Şanlıurfaspor vs Bandırmaspor
 14/04/2024 Kocaelispor vs Giresunspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 13/04/2024 Esenler Erokspor vs Bursaspor
 13/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Ankaraspor
 13/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Nazilli Belediyespor
 14/04/2024 1461 Trabzon FK vs Bucaspor 1928
 14/04/2024 Diyarbekir Spor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 14/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankara Demirspor
 14/04/2024 Kırklarelispor vs Serik Belediyespor
 14/04/2024 Van Spor FK vs Altınordu
 14/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Adıyaman FK
 14/04/2024 Zonguldak Kömürspor - Adıyaman FK Adıyaman FK ligdeki son 17 maçında hiç kazanamadı  Zonguldak Kömürspor yenilmez
 14/04/2024 Van Spor FK - Altınordu Van Spor FK ligde evindeki son 7 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 14/04/2024 Artvin Hopaspor vs Karabük İdmanyurdu Spor
 14/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Kırıkkalegücü FK
 14/04/2024 Gümüşhanespor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 14/04/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Talasgücü Belediyespor
 14/04/2024 Malatya Arguvanspor vs İnegöl Kafkas GK
 14/04/2024 Mardin 1969 Spor vs Kepezspor FAŞ
 14/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Edirnespor
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Karabük İdmanyurdu Spor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Artvin Hopaspor ligde evindeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Artvin Hopaspor yenilmez
resmi ilanlar

web sitemizi nasıl bulduz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI