Bugun...


IĞDIR'DA TANDIR LAVAŞI IĞDIRLI KADINLARI GEÇİM KAYNAĞI
Tarih: 17-01-2021 15:15:08 Güncelleme: 17-01-2021 15:15:08 + -


IĞDIR'DA TANDIR LAVAŞI IĞDIRLI KADINLARI GEÇİM KAYNAĞI

facebook-paylas
Tarih: 17-01-2021 15:15

IĞDIR'DA TANDIR LAVAŞI IĞDIRLI  KADINLARI GEÇİM KAYNAĞI

UNESCO´nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi´ne Türkiye adına dahil edilen lavaş, Iğdır'da usta ellerde özenle pişirilerek kış sofralarındaki yerini alıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki vatandaşların yoğun tercih ettiği tandır ekmeği, Iğdırlı kadınların geçim kaynağı oldu.
Iğdır'da iki bayan girişimci bir araya gelerek tandır lavaşı fırını kurarak, lavaş pişirip kazandıkları parayla çocuklarını okutuyor. Aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.
Iğdır'da Necife Karakuş ve Fatma Satı isimli kadınlar Kosgeb'ten gerekli desteği alarak tandır kurup lavaş pişirerek satıyorlar.
Iğdır'da Söğütlü mahallesinde kiraladıkları dükkâna tandır kurarak lavaş pişiren Necife Karakuş ve Fatma Satı, günlük 700 ile 1000 arası lavaş pişiriyor. Necife Karakuş ve Fatma Satı, mahalle tandırında ekmek pişirip satarak hem bu yok olmaya yüz tutmuş geleneği canlandırmaya hem de aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Gün ağarmadan işyerlerine gelerek hamur hazırladıklarını ve sabah saat 8 gibi tandırı yakarak köy lavaşı pişirdiklerini belirtiyorlar.
4 yıla giren ortaklığın devam ettiğini belirten Necife Karakuş, 4 çocuğum var bunların okuması için para lazımdı. Çalışmak istiyordum. Ne yapabilirim diye araştırırken aklıma lavaş pişirmek geldi Kosgeb'e başvurdum gerekli desteği verdiler. Burayı arkadaşımla açtık tam köy ekmeyi çıkarmaya başladık. Tip 1 unundan köy lavaşı gibi lavaş çıkarınca vatandaşlar büyük ilgi gösterdi eşimde yardımcı oluyor. Ayrıca 4-5 bayan gelip günlük çalışıyorlar harçlıklarını çıkarıyorlar. Onların para kazanıp evlerine para ekmek götürmeleri beni mutlu ediyor. Elimizden geldiği kadar kaliteli ekmek çıkarıyoruz. Yurt içinden siparişimiz oluyor. Iğdır'dan alıp büyük şehirlere gönderiyorlar. İsteyen telefonla sipariş verebilir anlaşmalı kargo ile gönderebiliriz. Kaliteli su kullanıyoruz ayrıca Tuzluca'dan kaya tuzu kullanıyoruz. Organik tuz sağlığa faydalı.”dedi.
Kadınlar evde oturmasın ekonomiye katkı sağlasın diyen Necife Karakuş,” Kendime güven geldi. Bayanlara tavsiyem çalışsınlar üretsinler. Kadınlar çalışmalı çalışmak güzel şeydir. İstedikleri işi yapabilirler ben tavsiye ediyorum. Mantı evi, yemek evi açabilirler. Yeter ki istesinler her işi başarırlar” şeklinde konuştu.
Tandır ekmeğinin tadını bilenlerin bu ekmeğe rağbeti artırdığını belirten Fatma Satı'da “Bu iş yorucu bir iş fakat biz severek yaptığımız için mutluyuz. Bütün kadınlar iş kurup çalışmalıdır. Herkese tavsiye ediyoruz.”dedi. Iğdır'da tandır ekmeklerine vatandaşlar yoğun bir rağbet gösteriyor. Fırında tandır ekmek pişirerek aile bütçelerine katkıda bulunan 2 kadın, pişirdikleri lezzetli tandır ekmeği müşterilerinin yoğun ilgisini topluyor. Tandır ekmeği alan vatandaşlar da: “Özellikle sabahları sıcak tandır ekmeği ile kahvaltı yapmak için alıyoruz. Hem lezzetli hem de organik lavaş ekmeği seviyoruz.”diyerek lavaş ekmeği yiyebildikleri için memnuniyetlerini dile getirdiler. Egmen Tandır evinde çalışarak geçimini sağlan 4 kadın, her sabah erken saatlerde işletmedeki tandırları yakarak yorucu ve zorlu mesailerine başlıyorlar. Yevmiye karşılığı çalıştıkları fırında gün boyu hamur yoğurup tandırlarda lavaş ekmeği pişiren kadınlar, aldıkları ücretlerle evlerinin mutfağına katkı sağlayıp, çocuklarının eğitimine destek oluyor.05412065569 nolu telefondan sipariş verebilirsiniz.
Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından UNESCO´ya sunulan "İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka" dosyası, 30 Kasım´daki UNESCO toplantısında kabul edilmişti. Böylelikle lavaş, Türkiye adına da "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne kaydedilmişti.
Ermenistan, ilk olarak UNESCO komitesine "Ermenistan lavaşı" olarak dosya sunmuş, Azerbaycan´ın itirazı üzerine lavaş listeden çıkarılmıştı. Ermenistan lavaşı, daha sonra ülkenin geleneksel lavaşlarının pişirme tekniğiyle "eşsiz" olduğunu savunarak yeniden yaptığı başvuru sonucu listeye alınmıştı.
 





FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BÖLGESEL Haberleri

YUKARI