Bugun...


İLİMİZDE "OTİZM VE YAŞLI FARKINDALIĞI" ADLI PROGRAM DÜZENLENDİ
Tarih: 03-04-2019 10:53:07 Güncelleme: 03-04-2019 11:00:07 + -


İLİMİZDE "OTİZM VE YAŞLI FARKINDALIĞI" ADLI PROGRAM DÜZENLENDİ

facebook-paylas
Tarih: 03-04-2019 10:53

İLİMİZDE

Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Öğr. Gör. Esma Şahin'in danışmanlığını yaptığı Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından 'Otizm ve Yaşlı Farkındalığı' konulu program tertip edildi. 
Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan programa konuşmacı olarak Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Veli Bayat, Uzman Psikolog Ayten Tanır Özener, Uzm. Dr. Mücahit Alpaslan katıldı. Farkındalık paneline akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterdi.
Panelde ilk olarak Sağlıklı Yaşam Topluluğu Başkanı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden Murat Şahin açılış konuşması yaptı. Başkan Şahin, huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerini ziyaret ettiklerini ve Iğdır'daki yaşlılara karanfil dağıtıklarını söyleyerek, etkinliklerinin iyilik ve sağlık eksenli olduğunun altını çizdi. 
Programın devamında söz alan Uzman Psikolog Ayten Tanır Özener ise konuşmasında; “Otizm sadece doğuştan değildir. Sonraki yıllarda da olmaktadır. Bu konuda aileler dikkatli olması gerekir. Bugün düzenlediğimiz seminer ile bu konuları kısmen de olsa açıklığa kavuşturma, uyaran eksikliği ve otizm arasında ayrım yapabilme ve olası tedavi planlarının neler olduğunu konuşarak öğrenciler ve diğer katılımcılarda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Alpaslan: “Yaşlılık Engellenemeyen Bir Gerçektir”
Özener'in ardından Uzm. Dr. Mücahit Alpaslan söz aldı. Alpaslan konuşmasında, sağlıklı yaşam sürmede teknolojik gelişmelerin öneminden bahsederek 'Yaşlılara Saygı Haftası' ve daha birçok sağlıkla ilgili konularda şu mesajları verdi. 
“Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” olarak anılmakta ve bu tarihlerde etkinlikler yapılmaktadır. Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir.
Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir. Bu öngörüden hareketle bakanlığımız çalışma planlarında yaşlılık ve sağlık hizmetlerinin düzenlenmesine ayrıca önem vermektedir. İnsanlarda görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir. Korunmak için temel ilkeler arasında; yeterli ve dengeli beslenme, doğru fiziksel aktivite yapmak gerekir. Kısaca, sağlıklı yaşam ilkeleri olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından etkili bir şekilde korunmak mümkündür. İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne kadar üzerinde en çok düşündüğü, araştırma yaptığı, türlü çareler aradığı ama bir türlü engelleyemediği gerçek; yaşlanmaktır” diyerek konunun önemini ifade etti.
Son konuşmacı olarak ta TSM Başkanı Dr. Veli Bayat söz aldı. Bayat ise konuşmasında Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile sürekli bir iletişim halinde olduklarına değindi. Panel, teşekkür belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.





FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
YUKARI