Bugun...



REKTÖR ALMA INDOOR-FARMİNG ATÖLYESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

REKTÖR ALMA INDOOR-FARMİNG ATÖLYESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

facebook-paylas
Güncelleme: 13-05-2020 10:27:43 Tarih: 13-05-2020 10:26

REKTÖR ALMA INDOOR-FARMİNG ATÖLYESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Üniversitemizde kurulu “indoor-farming” atölyesinde incelemelerde bulundu.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Genel Sekreter Nedim Duman, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sefa Altıkat'ın üniversite lojmanlarının bodrum katında dizayn ettiği atölyesini ziyaret ederek, burada uygulamaya alınan “indoor-farming” üretim modeli hakkında bilgi aldı.
Rektör Alma, kurulan atölyedeki malzemeleri inceleyerek, atölyenin oldukça donanımlı olduğunu belirtti. Indoor-Farming uygulamalarını Japonya'da incelediğini ve bu tarz bir uygulamanın mini ölçekli de olsa Iğdır Üniversitesinde yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Rektör Alma, Üniversitemiz bünyesinde bulunan cam seranın da bu tarz bir çalışma ile değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Çalışmalarından dolayı hocamızı tebrik ediyorum”
Rektör Alma; “Çalışmalarından dolayı hocamızı tebrik ediyorum, bu tarz çalışmaları Iğdır çiftçisinin geleneksel tarım yerine sürdürülebilir tarımsal üretimi benimsemesi açısından oldukça önemli buluyorum.” dedi.
Rektör Alma, mevcut sistemde su tüketiminin geleneksel tarım sistemine göre %90 düzeyinde daha az olması, üretim aşamasında ilaç kullanılmaması ve geniş spektrumlu LED aydınlatma sistemleri sayesinde kapalı alanlarda üretime izin verilmesi, nüfus artışına göre tarıma açılacak yeni arazi varlığımızın kısıtlı olması gibi faktörler topluca değerlendirildiğinde uygulamanın benimsenmesi ve uygulamaya alınması gerektiğini de ifade etti.
Doç. Dr. Altıkat Rektör Alma'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti
Doç. Dr. Altıkat; konu ile ilgili yaptığı açıklamada ise öncelikle Rektör Alma'nın ziyaretinden memnuniyetini dile getirerek, indoor-farming üretim modellerinin uzun yıllardan beri Japonya ve Çin gibi nüfusu fazla ve tarım alanı mevcut nüfusa göre yetersiz olan ülkelerde yoğun olarak başarılı bir şekilde uygulandığını vurguladı. Yöntemin özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinde herhangi bir pestisit ve insektisit kullanımı olmadığından dolayı tercih sebebi olduğunu belirten Doç. Dr. Altıkat, uygulama aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve teknik detaylardan bahsederek, atölyesinde gerek yüksek lisans gerekse doktora düzeyinde anlattığı derslerin uygulamalarını önceden yaparak, teorik 
bilginin yanında pratik uygulama ile öğrencilere daha faydalı olduğunu vurguladı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

web sitemizi nasıl bulduz?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI