Bugun...



IĞDIR ÜNİVERSİTESİNDE EHL-İ BEYT PANELİ DÜZENLENDİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİNDE EHL-İ BEYT PANELİ DÜZENLENDİ

facebook-paylas
Güncelleme: 29-10-2018 09:39:12 Tarih: 29-10-2018 09:32

IĞDIR ÜNİVERSİTESİNDE EHL-İ BEYT PANELİ DÜZENLENDİ

Iğdır Üniversitesi Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) tarafından organize edilen geleneksel “9. Ehl-i Beyt Paneli” Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlendi. 
Iğdır Üniversitesi öğretim elemanları, öğrenciler ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği “Kerbelayı Anlamak” konulu panele, Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Musa Çetin ile Araştırmacı-Yazar Yusuf Töre panelist olarak katıldı.
 “Kerbela olayı İslam tarihinin en acı olayıdır” Panelde ilk sözü alan Dr. Öğr. Üyesi Musa Çetin, Kerbela olayının, İslam tarihinin en acı ve sonuçları itibariyle büyük kötülükleri beraberinde getiren çok menfur bir facia olduğunu belirterek, bu olayın her Müslüman tarafından lanetlenmesi gerektiğini söyledi.
 Bu acı olayla Hz. Hüseyin ve yakınlarının katledilmesinin doğurduğu travmanın tesirinin yüzyıllardır devam ettiğini belirten Çetin, günümüzde tüm Müslümanların bu konuda tek vücut olarak, yeni kerbelaların yaşanmaması için uyanık olmalarının önemini vurguladı. Hz. Hüseyin ve Ehl-i Beytin, mezhep farkı olmadan her Müslüman'ın kalbinde müstesna bir yere sahip olduğunu, kendilerinin bu menfur olayı anlatan ağıtlarla, gözyaşı akıtan büyükleri tarafından yetiştirildiğini kaydeden Çetin, bu yaranın her Müslüman'ın ortak derdi ve acısı olduğunu söyledi. 

 “Kerbela olayının sürekli hatırlanması gerekiyor” Panelde ikinci sözü alan Araştırmacı-Yazar Yusuf Töre ise Iğdır Üniversitesinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve bu ortamı sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür etti. Kerbela olayının bütün Müslümanların ortak derdi ve acısı olduğunu kaydeden Araştırmacı-Yazar Töre, bu menfur olayı gerçekleştirenlerin iyi tanınması gerektiğini ifade ederek, böylelikle yeni Kerbelaların yaşanmasına engel olunabileceğini belirtti.
 Yazar Töre konuşmasının devamında şunları kaydetti; “Kur'an tarihi olaylara çok fazla yer vermiştir. Hatta bu konuda inanmayanlar tarafından çok eleştiriye de muhatap olmuştur. Tarihte geçen olayları, peygamberlerin ve onların mücadele ettiği zalimlerin kıssaları, mazlum halkları, insanları sürekli örnek vermiş ve bunun sebebini de “ibret alın” diye açıklamıştır. O halde, tarihi olaylara yaklaşımımız da Kur'an'ın bakış açısıyla olmalı ve tarihi göz ardı etmek yerine onları zikrederek ibret alma yolunu seçmeliyiz. Al-i İmran suresinin 183. Ayetinde, Peygamber Efendimizden mucize isteyenlere karşı şöyle buyrulmaktadır: De ki: “Benden önce size nice peygamberler, açık belgeleri ve sizin dediğiniz şeyi getirdi. Eğer doğru söyleyenler iseniz, niçin onları öldürdünüz?” Burada “peygamberleri öldürdüğü” belirtilen Yahudiler onlarca, yüzlerce yıl önce yaşamış ve yaşadıkları dönemde ki peygamberleri öldürmüşlerdir. Hâlbuki peygamberimizin muhatabı kendi döneminde yaşayan Yahudilerdir. Peki, öyleyse neden Kur'an, bu Yahudileri, kendilerinden çok çok önce yaşamış dedelerinin “Peygamberleri öldürme” fiiliyle suçluyor? Bunu sahabelerden de Peygamberimize sormuşlar ve O da şöyle buyurmuştur: “Onların o yaptığı cinayetleri kalben kabul eden, tasdik edenler de onların fiillerine ortaktır.” Kerbela olayı, İslam'ın acı bir sahnesidir ve Müslümanların hüzün kaynağıdır. Ama “Kerbela olayı tarihte kaldı, artık neden gündeme getirelim ki” diyenler maalesef vardır. Halbuki Al-i İmran: 183'te buyrulan bakış açısı ile olaya baktığımızda ve Kur'an'ın tarihi kıssalara yer verme sebebini incelediğimizde, Kerbela olayının unutulacak bir şey olmadığını, aksine sürekli gündemde olması gereken bir olay olduğunu görürüz. Kerbela aynı zamanda İslam tarihinde Müslümanların birbirleri ile savaşmak durumuna geldiğinde ortada duran insanların hangi kriterlerle, hangi tarafı seçmeleri gerektiğini gösterebilecek istisnai bir örnektir. Olur, da Müslüman yöneticiler İslami değerlerden uzaklaşırsa, uzaklaşmakla da kalmaz, bu değerleri çiğnemekte bir beis görmezlerse, sorumlu bir Müslüman bu durum karşısında ne yapmalıdır? Bu duruma Kerbela perspektifinden bakacak olursak ve Kerbela olayı üzerinden değerlendirme yapacak olursak burada da iki ayrı açıdan konuyu değerlendirmek mümkündür. Kerbela'nın asıl kahramanı İmam Hüseyin'dir (as). Hz. Hüseyin'e (as) o dönemde ve şu anda Müslümanlar arasında ki farklı düşünceye sahip iki ekolün farklı bakışı vardır. Eğer Şii bakış açısıyla bakılacak olursa, Hz. Hüseyin sadece Peygamberin torunu değildir. Aynı zamanda Allah tarafından seçilmiş zamanın imamıdır ve bütün davranışları örnek teşkil eder. Hepsi bizim için hüccettir, O haktır ve karşısında ise kim olursa olsun batıldır. Dolayısı ile Şiiler açısından Kerbela Hak ile Batılın savaşıdır. Ancak ben bu gün bu bakış açısı ile Kerbela'ya bakmak istemiyorum: Sünni ekolün penceresinden bakmak istiyorum. Ehl-i Sünnet Müslümanlar açısından Hz. Hüseyin imam değildir.
 Ancak Resulullah'ın torunudur, ümmetin en bilgili sahabesi olan Hz. Ali'nin oğludur. Resulullah, Hz. Ali hakkında “Ben ilmin şehriyim, Ali de onun kapısıdır” buyurmuştur. Rad suresinde bahsedilen “yanında kitabın ilmi bulunan” ayetinin muhatabı da Hz. Ali'dir. Hz. Hüseyin'in annesi, Resulullah'ın diliyle bütün kadınların seyyidesi olan Hz. Fatıma'dır. Resulullah, annesi Fatıma için “Allah Fatıma'nın razı olduğuna razıdır ve gazab ettiğine gazab eder” hadisini buyurmuştur. Sadece bu mudur Hüseyin? Hayır, o Resulullah'ın “Hasan ve Hüseyin, Cennet gençlerinin efendileridir” diye buyurduğu kişidir. Cennette olduğunun belgesidir bu, sadece Cennette de değil, Cennettekilerin efendisi!... Öyleyse bütün davranışları da Müslümanlar için örnektir. Al-i İmran Suresinin 61. Ayetinde bahsedilen Mübahale olayındaki beş kişiden biridir Hz. Hüseyin. Mübahale, Necran Hıristiyanları ile Hz. Resullah arasında yaşanan tartışma sonucu, Hz. Resulullah'ın “gelin lanetleşelim ve Allah'ın lanetinin batıl ve yalancı olanın üzerine olmasını dileyelim” teklifinde bulunduğu ve Hıristiyanların da kabul ettiği olaydır. Hıristiyanların lideri, “dikkat edin, eğer Muhammed arkadaşları, ashabı ile mübahaleye gelirse hiç korkmayın, mübahale edin, ama eğer özel yakınları ile gelirse mübahaleden kaçının ve Onu kabul edin” demiş ve Resulullah oraya kendisi, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin ile beraber gelmişti. Elbette biz biliyoruz ki, Hz. Resulullah kendi başına bir iş yapmaz, ancak Allah'ın emrine göre davranır. 
Yani İslam'ı temsil eden beş kişiden biridir Hz. Hüseyin, ki o beş kişinin ilki Hz. Resulullah'tır. İşte Kerbela'nın taraflarından birisi bu Hz. Hüseyin'dir. Karşı tarafta ise Yezid vardır. Yezid'in dedesi Ebu Süfyan'dır, ki kendisi Hz. Resulullah ile savaşmış, Mekke'nin fethinde zahiren Müslüman olmuş ama her fırsatta düşmanlığını izhar etmiş birisidir. Babası Muaviye'dir ki o da Hz. Ali ile savaşmıştır. Babaannesi Hind'dir, ki Hz. Hamza'nın ciğerlerini ağzında çiğneyen bir kadındır. Yezid'in kendisi de Hz. Hüseyin ile savaşmıştır. Kendisi ayyaş, kumarbaz ve zina eden birisi idi. Yezid, sadece Kerbela olayını gerçekleştiren şahıs değildir. Üç yıllık iktidarında, Kerbela'dan sonra Medine'ye saldırıp, günlerce Medine halkının mal, can ve namusunu helal bilen, bu nedenle de çoğu sahabe birçok Müslüman'ı öldüren, kadınların ırzına geçen, Medine'yi yakıp yıkan Harre olayının da kahramanıdır. O yıl Medine'de yüzlerce gayrimeşru çocuk doğmuştur. Yezid bununla da kalmamış, Mekke'ye saldırmış ve Ka'be'yi yakmıştır. Ka'be, İslam inancına göre Beytullah, yani Allah'ın evidir ve kutsal bir mekandır. İmam Hüseyin'in kesik başı önüne geldiğinde okuduğu şiir, onun gerçekte Müslüman dahi olmadığını ortaya koymuştur: Şiirinde “ Keşke Bedir'deki dedelerim beni görseydi de yezid eline sağlık” deseydiler. Gerçekte ne vahiy vardır ve de haber. Haşimiler iktidarla oynadılar, ama şimdi iktidar bizdedir” gibi şeyler söylemiş ve kimliğini açıkça ortaya koymuştur. Eğer bir kimse “vahiy yoktur” derse o kişi küfre girer. Yezid de aynen böyle diyor ve vahyi inkar ediyor… Kerbela olayından sonra, zamanın iktidarı, yaptığı bu korkunç ve aşağılık işleri meşru bir zemine oturtmak için bir çok şey yapmıştır. Ben bunlardan ikisine değineceğim: İmam Hüseyin'in, gerçekte meşru halifeye baş kaldıran asi biri olduğunu yaymış ve bununla ilgili çalışmalar yapmışlardır. Halbuki kendisi meşru bir halife değildir. Muaviye tarafından zorla iktidara getirilen fasık ve facir birisidir. Ama maalesef günümüzde, ülkemizde dahi, onun bu propagandasının etkileri görülebilmekte ve “Hz. Hüseyin önemli bir şahsiyettir ama meşru halifeye karşı gelmekle hata yapmıştır” diyenler vardır. İmam Hüseyin de iktidar için baş kaldırmış değildir. Müslümanlar birazcık Hz. Hüseyin'in kendi ağzından kıyamını dinleseler asla bu yalana inanmazlar… Eğer Onun medine'den hareket edip ta Kerbela'ya kadar yaptığı beş buçuk aylık sürede sarf ettiği sözler incelenirse, tek amacının İslam dininin tahrif edilmesini önlemek ve dini ıslah etmek olduğu görülür. İmam Hüseyin Medine'de, daha sonra Hac mevsiminde Mekke'de ve daha sonra da yol boyunca gördü herkese meramını anlatıyor. Bununla yetinmiyor, değişik şehirlere elçiler vasıtası ile mektuplar gönderip niçin kıyam ettiğini anlatıyor. 
Bu alanda Ayetullah Necmi'nin “Hicretten Şehadete sözleriyle İmam Hüseyin” adlı kitabına müracaat edilebilir. Kerbela hadisesinin olduğu Aşura günün bayram olduğu yalanını yaymak ve bununla ilgili yalan hadisler üretmek. Mesela Hz. Adem'in tövbesinin bu günde kabul edildiği, Hz. Nuh'un gemisinin bu günde karaya oturduğu vs. şeklinde hadisler… Halbuki hem Şia'nın hem de Ehl-i Sünnet'in kabul ettiği sahih hadislerde Hz. Resulullah'ın bu günde ağladığı ve hüznünü saklamadığı görülür. Mesela Peygamberimizin hanımlarından Ümmü Seleme'den nakledilen şu hadis: Ümmü Seleme diyor ki; “bir gün Hz. Resulullah'ın yanına girdiğimde onun çok üzgün olduğunu ve ağladığını gördüm. Elinde bir toprak parçası vardı. “Neden ağlıyorsunuz ya Resulallah?” diye sorduğumda, “şimdi Cebrail buradaydı. Bu toprak parçasını bana verdi ve Hüseyin'imin kendini benim ümmetimden sayan kişilerce Kerbela denen yerde şehid edileceğini haber verdi. Ey Ümmü Seleme bu toprağı al, ne zaman bu toprak kan rengini alırsa bil ki Hüseyin'im şehdi edilmiştir” dedi. Ben o toprak parçasını aldım ve bir şişeye koydum. Uzun yıllar geçti. Bir gün uyumuştum, rüyamda Resulullah'ı gördüm. Üstü başı, saç ve sakalı toz toprak içindeydi. Perişan bir hali vardı ve ağlıyordu. “Ne oldu ya Resulallah?” diye sorunca, “Hüseyin'imi şehid ettiler, oradan geliyorum” dedi. Uyandım ve hemen o toprağı sakladığım şişenin yanına koştum. 
Gördüm ki şişedeki toprak kan rengine dönmüş. Anladım ki Hüseyin şehdi edilmiş.” Şimdi bakın, burada, Hz. Resulullah, daha henüz gerçekleşmemiş bir olay için ağlıyor ve hüzünleniyor. Bu haberi de ona Cebrail getiriyor. Cebrail, haberi kimden getirir? Elbette Allah'tan… Allahu Teala kendisi Kerbela hadisesini resulüne haber veriyor ve onu ağlatıyor, hüzünlendiriyor. Aşura gününün matem günü olduğunu ve ağlamanın da Resulullah'ın sünneti olduğunu gösteren bundan daha güzel bir örnek var mı? Acaba Resulullah'ın ağladığı gün bayram ilan edilebilir mi? Hatta gerçekten Nuh'un gemisi bu gün karaya oturmuş olsaydı bile acaba önceliği ona mı vermemiz gerekirdi, yoksa Resulullah'ın torununa mı? Eğer bayram etmek istiyorsak, bayramlık günümüz çoktur. Mesela Bedir zaferini kazandığımız günü bayram ilan edelim. İlk vahyin indiği günü bayram ilan edelim va daha nice günleri… Son olarak şunu söylemek istiyorum. Anadolu, Ehli Beyt'in çok sevildiği bir coğrafyadır. Halkımız bu bayram yapma hadisesini bilinçsizce yapmaktadır, ancak bunların artık anlatılması ve halkımızın aydınlatılması gerekmektedir. Bu da eli kalem tutan, halka önderlik yapan, bilgi sahibi kimselerin görevidir” şeklinde konuştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER IĞDIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 31 27 1 3 69 20 84 +49
2 Fenerbahçe 31 26 1 4 83 27 82 +56
3 Trabzonspor 31 16 11 4 54 41 52 +13
4 Beşiktaş 31 14 12 5 41 37 47 +4
5 Kasımpaşa 31 13 11 7 55 55 46 0
6 Çaykur Rizespor 31 13 12 6 40 47 45 -7
7 Başakşehir FK 31 12 12 7 39 36 43 +3
8 Antalyaspor 31 10 9 12 36 34 42 +2
9 Alanyaspor 31 10 9 12 41 42 42 -1
10 Sivasspor 31 10 10 11 37 43 41 -6
11 Adana Demirspor 31 9 10 12 48 43 39 +5
12 Samsunspor 31 10 14 7 35 41 37 -6
13 Kayserispor 31 10 12 9 36 45 36 -9
14 MKE Ankaragücü 31 7 11 13 37 40 34 -3
15 Hatayspor 31 7 12 12 36 41 33 -5
16 Konyaspor 31 7 12 12 32 45 33 -13
17 Gaziantep FK 31 8 16 7 34 47 31 -13
18 Fatih Karagümrük 31 7 15 9 34 39 30 -5
19 Pendikspor 31 7 15 9 34 61 30 -27
20 İstanbulspor 31 3 21 7 22 59 13 -37
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 29 22 6 1 68 25 67 +43
2 Göztepe 28 17 6 5 47 18 56 +29
3 Sakaryaspor 29 14 7 8 43 30 50 +13
4 Çorum FK 29 14 8 7 47 30 49 +17
5 Kocaelispor 29 14 8 7 43 34 49 +9
6 Bodrumspor 29 13 7 9 36 19 48 +17
7 Bandırmaspor 29 12 8 9 44 25 45 +19
8 Gençlerbirliği 29 11 7 11 34 28 44 +6
9 Boluspor 29 12 10 7 27 32 43 -5
10 Erzurumspor FK 28 11 7 10 28 22 40 +6
11 Ümraniyespor 29 9 13 7 33 41 34 -8
12 Şanlıurfaspor 29 8 12 9 26 30 33 -4
13 Keçiörengücü 29 8 12 9 25 35 33 -10
14 Manisa FK 29 7 11 11 34 35 32 -1
15 Adanaspor 29 9 16 4 23 41 31 -18
16 Tuzlaspor 28 7 14 7 27 44 28 -17
17 Altay 29 5 21 3 13 65 15 -52
18 Giresunspor 28 2 22 4 13 57 7 -44
Takım O G M B A Y P AV
1 Esenler Erokspor 32 22 5 5 69 27 71 +42
2 Bucaspor 1928 32 20 3 9 50 19 69 +31
3 Van Spor FK 31 20 5 6 51 31 66 +20
4 1461 Trabzon FK 32 18 6 8 59 33 62 +26
5 Ankaraspor 32 15 6 11 40 26 56 +14
6 Yeni Mersin İdman Yurdu 32 15 7 10 43 27 55 +16
7 Beyoğlu Yeniçarşıspor 32 13 13 6 40 32 45 +8
8 Karacabey Belediye Spor 32 11 10 11 33 30 44 +3
9 Ankara Demirspor 32 13 14 5 35 34 44 +1
10 Diyarbekir Spor 32 11 13 8 33 33 41 0
11 Kırklarelispor 33 10 13 10 26 35 40 -9
12 Altınordu 32 9 12 11 37 32 38 +5
13 Nazilli Belediyespor 33 11 14 8 37 50 38 -13
14 Serik Belediyespor 32 9 13 10 28 34 37 -6
15 Hes İlaç Afyonspor 32 8 13 11 18 34 35 -16
16 Zonguldak Kömürspor 32 8 16 8 31 52 29 -21
17 Kırşehir Futbol SK 33 5 21 7 29 65 22 -36
18 Bursaspor 32 5 19 8 23 54 20 -31
19 Adıyaman FK 32 3 23 6 21 55 15 -34
Takım O G M B A Y P AV
1 Kepezspor FAŞ 25 20 1 4 60 13 64 +47
2 Aliağa Futbol A.Ş. 26 18 0 8 53 14 62 +39
3 52 Orduspor FK 26 13 7 6 36 25 45 +11
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 25 12 6 7 32 22 43 +10
5 İnegöl Kafkas GK 25 11 6 8 27 24 41 +3
6 Edirnespor 25 12 9 4 39 24 40 +15
7 Mardin 1969 Spor 25 11 10 4 35 30 37 +5
8 K.Çekmece Sinopspor 26 10 10 6 36 26 36 +10
9 Artvin Hopaspor 25 9 9 7 32 24 34 +8
10 Karabük İdmanyurdu Spor 25 9 12 4 22 38 31 -16
11 Talasgücü Belediyespor 25 8 14 3 26 39 27 -13
12 Kırıkkalegücü FK 25 7 13 5 24 31 26 -7
13 Gümüşhanespor 25 4 12 9 21 41 21 -20
14 Malatya Arguvanspor 25 2 19 4 12 46 10 -34
15 Tarsus İdman Yurdu 25 2 20 3 16 74 9 -58
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 12/04/2024 Trabzonspor vs Sivasspor
 13/04/2024 Kasımpaşa vs Konyaspor
 13/04/2024 MKE Ankaragücü vs Gaziantep FK
 13/04/2024 Adana Demirspor vs Kayserispor
 13/04/2024 Beşiktaş vs Samsunspor
 14/04/2024 Pendikspor vs Başakşehir FK
 14/04/2024 Çaykur Rizespor vs Antalyaspor
 14/04/2024 Hatayspor vs İstanbulspor
 14/04/2024 Fatih Karagümrük vs Fenerbahçe
 15/04/2024 Alanyaspor vs Galatasaray
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 08/04/2024 Giresunspor vs Tuzlaspor
 08/04/2024 Göztepe vs Erzurumspor FK
 12/04/2024 Manisa FK vs Eyüpspor
 13/04/2024 Keçiörengücü vs Gençlerbirliği
 13/04/2024 Boluspor vs Ümraniyespor
 13/04/2024 Altay vs Çorum FK
 14/04/2024 Tuzlaspor vs Göztepe
 14/04/2024 Şanlıurfaspor vs Bandırmaspor
 14/04/2024 Kocaelispor vs Giresunspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 13/04/2024 Esenler Erokspor vs Bursaspor
 13/04/2024 Karacabey Belediye Spor vs Ankaraspor
 13/04/2024 Yeni Mersin İdman Yurdu vs Nazilli Belediyespor
 14/04/2024 1461 Trabzon FK vs Bucaspor 1928
 14/04/2024 Diyarbekir Spor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 14/04/2024 Hes İlaç Afyonspor vs Ankara Demirspor
 14/04/2024 Kırklarelispor vs Serik Belediyespor
 14/04/2024 Van Spor FK vs Altınordu
 14/04/2024 Zonguldak Kömürspor vs Adıyaman FK
 14/04/2024 Zonguldak Kömürspor - Adıyaman FK Adıyaman FK ligdeki son 17 maçında hiç kazanamadı  Zonguldak Kömürspor yenilmez
 14/04/2024 Van Spor FK - Altınordu Van Spor FK ligde evindeki son 7 maçını kazandı  Van Spor FK kazanır
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 14/04/2024 Artvin Hopaspor vs Karabük İdmanyurdu Spor
 14/04/2024 Ayvalıkgücü Belediyespor vs Kırıkkalegücü FK
 14/04/2024 Gümüşhanespor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 14/04/2024 K.Çekmece Sinopspor vs Talasgücü Belediyespor
 14/04/2024 Malatya Arguvanspor vs İnegöl Kafkas GK
 14/04/2024 Mardin 1969 Spor vs Kepezspor FAŞ
 14/04/2024 Tarsus İdman Yurdu vs Edirnespor
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Karabük İdmanyurdu Spor ligde deplasmandaki son 5 maçında hiç kazanamadı  Artvin Hopaspor yenilmez
 14/04/2024 Artvin Hopaspor - Karabük İdmanyurdu Spor Artvin Hopaspor ligde evindeki son 7 maçında hiç kaybetmedi  Artvin Hopaspor yenilmez
resmi ilanlar

web sitemizi nasıl bulduz?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI