![]() |
Tweet |
Iğdır Üniversitesinde Uluslararası Tarih, Kültür ve Sanatsal Yönleriyle Geleneksel El Sanatları Paneli ve Sergisi Düzenlendi.
Iğdır Üniversitesi ile İran Tebriz İslam Sanatlar Üniversitesi tarafından organize edilen “Uluslararası Tarih, Kültür ve Sanatsal Yönleriyle Geleneksel El Sanatları'' paneli ve sergisi üniversitenin karaağaç kampüsünde gerçekleştirildi.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M.Hakkı Alma'nın desteği ve Teknik Bilimler MYO Müdürü Öğr. Gör. Mustafa Öcal, Öğr. Gör. Melahat Teleri ve Dr. Roya Farshi Sadabadi'nin katkılarıyla yapılan etkinlikte, Türk ve İran sanat özelliklerini taşıyan bir birinden güzel yazı, resim, ebru, tezhip, halı, kilim gibi bir çok sanat eserleri sergilenirken konu ile ilgili olarak bir de panel yapıldı.
Kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı sergi açılışından sonra, “Geleneksel el sanatları” konulu panele geçildi.
İran Tebriz İslam Sanatlar Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehdi Mohammadzadeh, Yrd. Doç. Dr. Abdollah Mirzaei, Yrd. Doç. Dr. Rahim Charkhi ve Yrd. Doç. Dr. Ahad Shahhoseini, Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Elitok, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, Iğdır Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Cavit Polat ve Öğr. Gör. Melahat Teleri'in konuşmacı olarak katıldığı panel yoğun ilgi ile takip edildi.
Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Rıza Akgün'ün başkanlığını yaptığı Panelde, söz alan İran Tebriz İslam Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehdi Mohammedzadeh;“Kardeş ülke olarak kabul ettiğimiz Türkiye'de, Ağrı Dağı'nın eteğindeki Iğdır şehrinde, yanınızda olmaktan çok mutluyuz” diyerek İslami resim ve geleneksel resim hakkında bilgi verdi.
Sanat alanında çok sayıda öğrenciye sahip olduklarını belirten Mohammedzadeh, üniversite olarak İslam sanatı ve İslami mimari ile ilgili çalışıldığını ve metal işçiliğinde, cam bölümünde ve seramik bölümünde, lisans ve yüksek lisans eğitimi verdiklerini söyleyerek, İran'da bulunan Üniversiteler arasında, Tebriz Üniversitesi'nin seramik bölümünde 1. olduğunu belirtti.
Panelde daha sonra söz alan Yrd. Doç. Dr. Abdullah Mirzaei de konuşmasında, İslami memleketlerin, el sanatları konusunda iyi seviyede olduğunu ve İslami ülkelerde yapılan bu el sanatlarının, Avrupa'nın önde gelen müzelerinde sergilendiğini söyledi. Mirzaei İran'da halı dokumacılığının önemli olduğunu vurguladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz de, ülkemizin kültür mirasının çok zengin olduğunu belirterek, geçmişten geleceğe yaşayan kültür mirasımızın, bölgelere, yörelere göre farklılıklar gösterdiğini belirtti. Kaybolmaya yüz tutmuş olan el sanatlarından örnekler veren Engindeniz; sözlü gelenek, aşıklar geleneğinin de gün geçtikçe kaybolmaya başladığını söyledi.
Geleneksel el sanatları panelinde, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Elitok da konuşmasında, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ve Sultan 1. Ahmet koleksiyonuna ait eserler hakkında bilgi vererek, bu eserin özel mürekkepten ve ceylan derisinden yapıldığını belirtti.
Panelin 2. oturumu, Iğdır Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cavit Polat'ın geleneksel el sanatlarının kaybolmasına sebep olan etkenleri anlatması ile başladı.
Polat, el sanatlarının kaybolmasında en önemli sorunlardan birinin isimlendirme meselesi olduğunu belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Rahim Charkhi de konuşmasında, İran'ın Tebriz kentinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan geleneksel el sanatlarının mimarisi hakkında, örneklerle bilgiler verdi.
Panelde son olarak söz alan Üniversitemizden Öğr. Gör. Melahat Teleri de, Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunan, bazı Barok Bezmeleri hakkında bilgi vererek, ülkemizde klasik üslupla gelen sanat anlayışının, farklı kültürlerden nasıl etkilendiği örnekler vererek anlattı.
Iğdır Belediyesi'nin katkı sağladığı, Öğr. Gör. Melahat Teleri ve Dr. Roya Farshi Sadabadi'nin, Koordinatörlüğünü yaptığı sergide, Tebriz İslam Sanatlar Üniversitesi'nden ve Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Geleneksel El Sanatları Bölümlüleri tarafından sergilenmek üzere hazırlanan eserler, davetliler tarafından büyük beğeni gördü.