Bugun...


Iğdır Üniversitesinde Asansör Dezenfeksiyon Cihazı Üretimi Yapıldı
Tarih: 31-01-2021 17:41:43 Güncelleme: 31-01-2021 17:41:43 + -


Iğdır Üniversitesinde Asansör Dezenfeksiyon Cihazı Üretimi Yapıldı

facebook-paylas
Tarih: 31-01-2021 17:41

Iğdır Üniversitesinde Asansör  Dezenfeksiyon Cihazı Üretimi Yapıldı

Iğdır Üniversitesi Teknik İşler Rektör Danışmanı Ögr. Gör. Murat Şimşek Asansör Dezenfeksiyon Cihazı prototip üretimini tamamlayarak kurulumunu gerçekleştirdi.
Iğdır Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Mekanik Elektronik Robotik Topluluğuna (MERT) ait elektronik atölyesinde tasarımı ve üretimi gerçekleştirilen cihazın prototip imalatı tamamlanmış ve Rektörlük binası asansörüne montajı yapılmıştır. Asansör dezenfeksiyon cihazı 2 kısımdan oluşmaktadır. Cihazın kasa imalatı 3D yazıcılar kullanılarak yapılmıştır. Elektronik kontrol ünitesi ve dezenfeksiyon lambası kısımlarının montajlanmasıyla ürün tamamlanmıştır. Dezenfeksiyon işlemi için UVC lamba kullanılmaktadır.
Ultraviyole C ışığı endüstri, sağlık ve hijyen sistemlerinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Düşük basınçlı cıvalı lambaların oluşturduğu 254nm dalga boyuna sahip UV ışıma, Deoksiribo nükleik asit (DNA) yapısını bozarak mikroorganizmaların ölümüne veya aktivitelerinin bozulmasına neden olmaktadır. UVC lambalar, doğru uygulandığı zaman hastalıkların bulaşmasını önlemede önemli katkılar sağlamaktadır. Uygun koşullarda kullanımında ortamda bulunan tüm bakteri ve virüsleri öldürebilmektedir.
Rektör Danışmanı Şimşek cihazla ilgili şu açıklamalarda bulundu. “Asansör dezenfeksiyon cihazı, asansörün her kullanımı sonrası otomatik olarak devreye girmektedir. 20 dk boyunca kabin dezenfeksiyonunu tamamlamaktadır. Bu süre sonunda eğer asansör kullanılmazsa cihaz bekleme moduna geçmektedir. Bu şekilde hem elektrik tasarrufu sağlamakta hem de gereksiz çalışma engellenerek cihazın kullanım ömrü uzatılmaktadır. Asansör tekrar kullanılırsa, cihaz kullanım sonrası otomatik olarak dezenfekte işlemini tekrar etmektedir. Dezenfeksiyon işlemi sırasında asansör kullanım için çağrılırsa, bunu algılayarak dezenfeksiyon işlemini bitirmekte ve yolcunun asansör dışına çıkmasıyla tekrar dezenfeksiyon işlemini başlatmaktadır. Cihazın test işlemleri tamamlanmış ve seri üretime geçebilecek konuma getirilmiştir. Sensör hassasiyeti ve dezenfeksiyon süresinde ayarlama imkanı bulunmasıyla her büyüklükte asansörde kullanılabilmektedir. Bu cihaz sayesinde asansörler hastalıkların bulaşması için risk olma durumundan çıkacaktır. Tüm devlet kurum ve kuruluşlarında, hastanelerde, avm, sinema, tiyatro gibi halka açık binalarda ve tüm özel apartman asansörlerinde kullanılabilecektir. Cihazın üretimi üniversitemizde dezenfeksiyon cihazları imalatı yapan ALDEZ Dezenfeksiyon Cihazları bünyesinde devam edecektir.
Cihazın tasarım ve imalat aşamasında desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma'ya teşekkürlerimi sunarım” dedi.
 





FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER IĞDIR Haberleri

YUKARI